Je maakt gebruik van een cookie melding op jouw website, je vraagt netjes aan jouw bezoekers of ze de nieuwsbrief willen ontvangen en je verstuurt niets zonder toestemming. Klaar om aan de mailing te beginnen! Of toch niet? Want komt de term ‘verwerkingsovereenkomst’ jou bekend voor? En zo ja, voldoet die van jou dan wel aan de AVG-wetgeving?
Bij veel bedrijven zien we het gebeuren: ze maken gebruik van een niet-Europees mailingssysteem. Gratis. Maar wat ons altijd is geleerd: voor niets gaat de zon op (en zelfs daar moeten we nog voor betalen, willen we ‘m zien tijdens de grijze maanden). Er zouden hier alarmbellen moeten gaan rinkelen. Want hoe kan een groot bedrijf met een gratis e-mailsysteem blijven draaien op allerlei gratis accounts? Precies! Er gebeuren allemaal dingen met jouw data die we helemaal niet (willen) weten! En laat dat nou nét hetgeen zijn dat sinds 25 mei 2018 verboden is in Europa. Want dat wij Europeanen beter met privacy omgaan, betekent niet dat bijvoorbeeld de Amerikanen dat automatisch ook doen.
Helaas stopt de AVG-wet dus niet bij een aantal ‘aanvinkvakjes’ op jouw website en het vragen van toestemming hier en daar. Het gaat veel verder. Zodra er iets uitlekt vanuit de database van een niet-Europees e-mailsysteem, ben jij verantwoordelijk en moet jij aantonen wat jij eraan hebt gedaan om de data veilig te stellen.
Stel je voor: je bent tekstschrijver en jouw klant vraagt jou om hun nieuwsbrief te schrijven en te versturen. Je krijgt de inloggegevens en gaat er vrolijk mee aan de slag. Een paar weken later ligt er opeens een brief op jouw deurmat van de advocaat van de desbetreffende klant dat er data is gelekt. Jouw klant heeft het vermoeden dat jij hier verantwoordelijk voor bent, aangezien jij hun nieuwsbrief verstuurt. Hoe ga je dan tegenover ‘meneer de rechter’ bewijzen dat jij er alles aan hebt gedaan om zorg te dragen voor de privacy van jouw klantdata? Want jij had als ondernemer moeten weten welke partijen toegang hebben tot de data en wat zij hiermee mogen doen.
We zeggen nu niet dat je geen niet-Europese systemen meer mag gebruiken. Dat bepaal je, ook na het lezen van dit artikel, gewoon nog zelf. Maar wat we wel willen meegeven is dat je goed moet weten wat je gebruikt en hoe je het gebruikt. Zeker als jij in een adviesrol zit (lees: webbouwer en/of tekstschrijver) en het toepast voor jouw klanten. Steek niet jouw kop in het zand, maar blijf op de hoogte van de regels (of zorg ervoor dat iemand dit voor jou doet) om hoge boetes te voorkomen.
Wil je zeker weten dat alle diensten die jij verkoopt aan klanten AVG-proof zijn, kun je er uiteraard voor kiezen om samen te werken met That’s Mail!!. Wij hebben dit namelijk allemaal al voor je uitgezocht en daarom zit je bij ons helemaal safe wat betreft de AVG. Neem vrijblijvend contact op als je geïnteresseerd bent om partner te worden.