Verbeteren van de open ratio

Schuyffel 3 december 2021 0 Comments

Als je jouw e-mail verstuurd hebt, kun je in de statistieken van jouw That’s Mail! account allerlei KPI’s (Key Performance Indicators) terugvinden van jouw verzonden e-mail. Zo kun je jouw e-mailcampagnes continu optimaliseren. Eén van deze KPI’s is het aantal mensen dat de e-mail geopend heeft. In deze blog leg ik je uit waarom dit een aantal belangrijk gegeven is en hoe je deze zogeheten ‘open ratio’ kunt verbeteren.

Wat betekent open ratio?

De open ratio van jouw e-mail geeft het percentage aan van het aantal mensen dat de ontvangen e-mail daadwerkelijk geopend heeft. Zodra de ontvanger de e-mail aanklikt en dus opent, zul jij in de statistieken van jouw That’s Mail! account kunnen zien dat de open ratio van de verzonden e-mail toeneemt. Aan de hand van dit percentage weet jij of jouw e-mail daadwerkelijk geopend wordt en niet ongeopend in de mailbox van de ontvanger blijft liggen. Hoe hoger deze open ratio, des te vaker jouw e-mail geopend en waarschijnlijk gelezen wordt. Het is dus zeker de moeite waard om je te richten op het verbeteren van jouw open ratio!  

Hoe wordt de open ratio gemeten?

Je zult je nu vast afvragen hoe deze open ratio nu daadwerkelijk gemeten wordt. Hoe kan het e-mailmarketingsysteem van That’s Mail! nu zien dat de e-mail geopend is? Dit wordt simpelweg gedaan doordat de e-mail een (onzichtbaar) deel code meestuurt met de e-mail in de vorm van een hele kleine afbeelding. Een zogeheten ‘meetpixel’. De ontvanger download deze pixel mee bij het openen van de e-mail en zo weet het systeem dat de e-mail geopend is. 

Naast deze meetpixel is er een andere manier waarop het systeem de open ratio controleert. Dit kan namelijk door middel van een traceerbare link in de e-mail. Simpelweg een knop of link in de e-mail die aangeklikt wordt door de ontvanger, zorgt er ook voor dat het systeem weet dat de e-mail daadwerkelijk geopend is. 

Vertrouw niet blind op de open ratio!

Volledig waterdicht is de open ratio helaas niet. Hierdoor kun je er niet blind op vertrouwen. Als de e-mail wel geopend wordt, maar afbeeldingen niet gedownload worden door de ontvanger en er nergens op geklikt wordt, dan wordt de geopende e-mail niet meegenomen in de open ratio. Houd dit dus in je achterhoofd en staar je niet blind op de open ratio van jouw verstuurde e-mails. Desondanks is het zeker geen verkeerde KPI om mee te nemen in het algeheel!

Hoe verbeter ik mijn open ratio?

Dan nu de hoofdvraag: ‘hoe verbeter ik mijn open ratio?’. Alles draait grotendeels om twee factoren: de onderwerpregel en het korte stukje tekst dat je kunt zien als ‘preview’ van de inhoud van de e-mail, de zogeheten ‘snippet’. Zie hier onderstaand een voorbeeld van:

Waar let ik op bij de onderwerpregel?

De onderwerpregel in het bovenstaande voorbeeld geeft een bepaalde urgentie aan met behulp van het woord ‘reminder’. Het herinnert mij aan een deal die ik niet wil missen. De onderwerpregel maakt nieuwsgierig en nodigt mij uit om verder te lezen. Daarnaast heeft de onderwerpregel een ‘gratis aanbod’ voor mij, namelijk ‘een jaar lang gratis SmartWifi pods’. Ook dit maakt mij nieuwsgierig naar de inhoud van de e-mail. Zorg dat je bij jouw onderwerpregels erop let dat je de ontvanger nieuwsgierig maakt en uitnodigt om verder te lezen. Eerder schreven wij hier al over in een van onze eerdere blogs.

Wat zet ik in de ‘snippet’?

Het volgende belangrijke onderdeel is de ‘snippet’. Hierin krijg je de kans om jouw onderwerpregel te versterken. Zorg ervoor dat je e-mail opvalt binnen de mailbox van de ontvanger door deze goed aan te laten sluiten bij de onderwerpregel. Zo zie je in het eerdere voorbeeld dat Ziggo de urgentie versterkt door ‘geldt nog maar even’ toe te voegen. Hierdoor voel je je sneller geneigd om de e-mail te openen, want je hebt niet zoveel tijd meer (volgens Ziggo). Pak uit met de snippet en de onderwerpregel. Zo verhoog jij de kans dat jouw e-mail opvalt binnen de mailbox van de ontvanger en wordt jouw harde schrijfwerk daadwerkelijk opgemerkt. 

Jouw eerste (of zoveelste) nieuwsbrief

Ik kan mij voorstellen dat je nu helemaal klaar staat om jouw e-mails nog doeltreffender te versturen met behulp van de bovenstaande tips. Heel goed! Eerder hebben wij een aantal korte tips gegeven die gericht zijn op de inhoud van de e-mail. Lees deze voordat je jouw nieuwsbrief of e-mail verstuurd ook even door. Zo zorg je ervoor dat je jouw e-mail met een gerust hart kunt versturen en de kans op succes met jouw e-mailmarketing vergroot.

AboutKevin Schuyffel
Ik ben Kevin Schuyffel en ik ben eigenaar van That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven). Wil jij meer halen uit je huidige klantenbestand of nieuwe klanten werven met behulp van e-mailmarketing? That’s Mail! is dé tool op het gebied van e-mailmarketing! Overtuigd? Probeer ons dan 30 dagen gratis uit!