Tips waarmee jouw nieuwsbrief de juiste klanten trekt

Schuyffel 7 januari 2019 0 Comments

Een echte fanclub en klanten trekken met je nieuwsbrief is gemakkelijker dan je denkt.

Ik heb al eens een artikel geschreven over hoe je zorgt dat jouw nieuwsbrief eruit springt. In de wereld van nieuwsbrieven en E-zines valt in mijn ogen nog best wat te verbeteren. De meeste nieuwsbrieven brengen namelijk enkel aanbod en ‘interne ontwikkelingen.’
Je hebt een gratis korte cursus, E-book of goodiebag gedownload, info waarmee jij je onderneming verder helpt. Daarna ontvang je echter enkel aanbiedingen en nieuwtjes die gaan over de afzender! In mijn ogen is dit als een ochtendkrant gevuld met advertorials en advertenties.
Waar is het nieuws?
Ik wil dat het om mij draait als potentiële klant, niet om de afzender. Ook niet via de omweg van aanbod. En daar ben ik niet alleen in, hoor ik om mij heen.

Je kunt klanten werven zonder direct te verkopen.

Elke abonnee op jouw nieuwsbrief is een potentiële klant!

Maak een krant voor je potentiële klant. Of een magazine. Of een column. Hoe je het ook noemt, zorg voor informatie. En dan heb ik het niet over jouw nieuwe online training, je sessies via Skype of je gratis webinar. Ook niet over welke inspirerende bijeenkomst je hebt bijgewoond. Ik heb het over informatie waarmee je je abonnee verder helpt.

Elke abonnee op jouw nieuwsbrief is een potentiële klant. En die potentiële klant wacht op het ah-moment: ‘Hier loop ik tegenaan, ja! Hij/zij weet hier meer over. Bij hem/haar klop ik aan!’
Informeer hem (of haar) over ontwikkelingen op jouw vakgebied. Zet hem aan het denken, leer hem de basis van jouw vak. Met aanbod komen voordat hij jouw gebied van expertise kent en zichzelf herkent is de omgekeerde wereld.

Tips voor je nieuwsbrief

‘Maar dan geef ik teveel kennis weg!’

Denk je echt dat jij zoveel kennis weggeven zal met je nieuwsbrief, dat je klanten verder zonder jou kunnen, dan is er wat mis:
1. je expertise gaat niet ver genoeg. Dat los je op door jezelf verder te ontwikkelen, zodat je beter wordt
2. je geeft inderdaad vaak teveel weg. Dat heeft soms te maken met punt 1., maar ik zie het ook veel bij startende ondernemers: om een eventuele klant over de streep te trekken proberen ze hem te overtuigen met kennis.

Mij wordt weleens gevraagd of ik niet bang ben klanten mis te lopen, omdat ik zoveel kennis via mijn E-books, nieuwsbrief en blog de wereld in slinger.
‘Nee,’ antwoord ik dan, ‘Ik schrijf al bijna 40 jaren, waarvan al ruim 15 jaren zakelijke en verkopende teksten. Die kennis en kunde evenaar je niet zomaar. Degene die met mijn informatie succesvol aan de slag gaat, had mij verder niet nodig en zou nooit klant worden. Die gun ik dat stukje informatie dat hij nog miste.’

Dat geldt ook voor jou: geef je abonnees de basisprincipes van jouw vakgebied. Willen ze meer, dan kloppen ze vanzelf aan.

Een paar basisregels

Doel van je nieuwsbrief
Is jouw nieuwsbrief puur informatief en bedoeld als handleiding over bij voorbeeld de beste plekken in huis om rookmelders op te hangen? Of als flyer over de aankomende uitjes die je organiseert voor ouderen, die zich eerder via een intakegesprek aan huis hebben aangemeld?

Of is je nieuwsbrief bedoeld om naamsbekendheid te krijgen, een expertstatus op te bouwen en/of klanten te werven?
Dat kan, zonder direct te verkopen!

Ik raad je af een nieuwsbrief te beginnen ‘om er maar een te hebben.’ Zonder doel ben je veel tijd en energie kwijt aan iets wat je onvoldoende opleveren zal.

Doelgroep
Wie is de doelgroep van je nieuwsbrief?
Stuur je elke week je nieuwsbrief naar een grote groep of verschillende naar deelgroepen?
Of bepaal jij per nieuwsbrief wie je doelgroep is?
Of…?

Frequentie
Wil jij klanten werven met je nieuwsbrief?
Stuur je nieuwsbrief dan ten minste 1 x per maand, maar bij voorkeur 1 x per week.
Stuur je nieuwsbrief op een vast tijdstip. Met ‘een nieuwsbrief wanneer je wat te melden hebt’ verliezen je lezers je snel uit het oog.
Hoe mooi is het wanneer ze uitkijken naar je nieuwsbrief? Dat lukt je het beste als zij weten wanneer ze hem verwachten kunnen.

Speel in het begin echter rustig wat met het tijdstip om te bepalen wanneer je nieuwsbrief het meest wordt gelezen. En wanneer de meeste reacties komen.

Indeling
Je lezers vooral informeren met aanbod is in mijn ogen teveel zendergericht, geschreven vanuit jou. De kunst is te verkopen zonder direct te verkopen.

Je lezers overladen met informatie is het andere uiterste.
Stuur jij eens per week een nieuwsbrief, maak dan bij voorbeeld een column, zoals ik.
Stuur jij hem liever eens per maand, maak dan een nieuwsbrief in magazinestijl met meerdere artikelen over een bepaald thema.

Je aanbod aan bod
Natuurlijk mag je aanbod aan bod komen! Je nieuwsbrief is juist een uitstekend uithangbord, maar laat het slechts onderdeel zijn van de informatie in plaats van de hoofdboodschap. Heb je een keer een bijzondere aanbieding, stuur die dan bij uitzondering tussendoor. En herhaal die hooguit een keer.

Dé vraag die jij jezelf het beste stelt bij het opstellen van je nieuwsbrief is echter: ‘Wat heeft mijn klant hieraan?’ In mijn ogen is helpen altijd het eerste doel van je nieuwsbrief. Klanten werven komt daarna pas. Het duurt vijf tot zeven contactmomenten gemiddeld voordat je iemand over die streep trekt. Ga dus in op het gebrek aan kennis. Gebrek aan aanbod is er niet.

Heb jij geen idee welke problemen spelen bij potentiële klanten? Leg je oor te luisteren en geef je ogen de kost. En vraag ernaar.
Kom uit je eigen etalage en ga het gesprek aan.

Deze tekst is geschreven door Esther van Vondel in opdracht van That’s Marketing!

AboutKevin Schuyffel
Ik ben Kevin Schuyffel en ik ben eigenaar van That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven). Wil jij meer halen uit je huidige klantenbestand of nieuwe klanten werven met behulp van e-mailmarketing? That’s Mail! is dé tool op het gebied van e-mailmarketing! Overtuigd? Probeer ons dan 30 dagen gratis uit!