Dé 3 criteria voor een succesvolle blog, vlog, podcast en/of nieuwsbrief

Schuyffel 7 januari 2019 0 Comments

Zo maak jij geweldige content

Iedereen die doet of begint aan content creatie, wil resultaat zien. Het liefst direct. Als jij een succesvolle blog schrijven en promoten wilt, doe je er goed aan deze 3 criteria te kennen. Datzelfde geldt voor je vlog, podcast, nieuwsbrief en andere content die je meer dan eenmalig creëert. Deze criteria maken het verschil tussen goede of een geweldige content.

Neem je content creatie serieus als jij een geweldige blog, vlog, podcast of nieuwsbrief wilt en behandel het als een business

Het maakt daarbij niet uit of je als ondernemer of als werknemer de content creatie op je neemt.

Ik vertel je hoe jij van het delen van jouw kennis en kunde een succesverhaal maakt.

Waar voldoet de meest succesvolle content aan?

Succesvolle, winstgevende content voldoet aan onderstaande 3 criteria. De eerste 2 criteria zijn afspraken, die je met jezelf maakt.

Afspraak 1. Content creatie begint bij consequent zijn

‘Wees trouw aan je lezers door trouw te zijn aan jezelf en zij worden ambassadeurs’ 

Een überrevante blog en/of andere content creëren alleen voldoet niet om een trouw lezerspubliek te creëren. Een groeiende club ambassadeurs krijg je doordat je opvalt: ‘He, dat is uitstekende informatie! Daar kan ik wat mee en ik denk anderen ook. Ik deel hem.’
‘Oh, er komt er nog een voorbij. Die kan ik goed gebruiken. Eens kijken hoe het werkt…’
‘Hm, toch in de gaten houden, maar ja, ik heb geen tijd om steeds te controleren of er weer wat nieuws op staat.’
Na een tijdje…
‘Ik heb het niet zo gemerkt, maar ik heb al een tijdje niets gezien over dat bedrijf. Jammer…’

Wat ik hierboven schets is normaal en schaar ik niet onder de noemer ‘luiheid’, maar wat anders. Mensen zijn gewoontewezens. Ze worden overspoeld met informatie en prikkels en dat verbrokkelt hun aandacht.

Hebben de mensen die behoren tot jouw doelgroep je eenmaal gevonden en vinden ze wat je te melden hebt waardevol, help hen dan een extra handje door hen op geregeld en op de vaste plekken te informeren.

Dat doe je door regelmaat te integreren in je contentmarketingstrategie. In plaats van wachten tot je inspiratie en tijd hebt, blok je tijd af in de agenda op vaste tijden. En verspreid je die blog volgens een schema.

Maak een systeem van je content creatie, stapsgewijs opgebouwd, en het zal je geen windeieren leggen.

Alleen dan blijft je doelgroep aangehaakt en groeit je groep ambassadeurs.

Ik ben hier niet alleen in. CMI (Content Marketing Institute), een van de grootste contentmarketinginfluencers in de VS schrijft: ‘Keep your posts interesting, but that’s only half the battle. You also need to be consistent!

Afspraak 2. Succesvol zijn met je content is een kwestie van volhouden

Snel scoren en content creatie gaan slecht samen. Sterker nog: dat geldt voor al je marketingactiviteiten. De uitdrukking ‘wie zaait zal oogsten’ voert hier de boventoon.

Ga maar eens na bij jezelf hoe snel jijzelf beslist of je een product koopt of aanklopt bij een bedrijf voor hun dienstverlening. Direct? Die kans is klein en dat is normaal. Je kauwt nog even op het idee, wikt en weegt, vragen borrelen naar boven, dus… je hebt meer informatie nodig om je te overtuigen.

Zo werkt het ook bij anderen. Om te overtuigen dat jij het juiste bedrijf bent om hen verder te helpen, heb je zo’n 7 tot 11 contactmomenten nodig, blijkt uit verschillende onderzoeken. Mensen willen eerst van je proeven, je bedrijf leren kennen en overtuigd raken dat jouw bedrijf de juiste is om bij aan te kloppen.

Het gaat hier om herkenning en erkenning: ‘Ja, dat is precies waar ik tegenaan loop! Zij snappen mij!’ En daarmee het creëren van vertrouwen. Vertrouwen is dé voorwaarde voor een aankoop.

Voordat mensen je vinden gaat er wat tijd voorbij. En leren mensen jouw bedrijf, je visie en missie, je mensen, je kennis en kunde dan net kennen en haak jij juist af, omdat het jou niet snel genoeg gaat, dan ben je deze mensen direct kwijt.

‘Content creatie in het algemeen en een succesvolle blog, vlog, podcast of nieuwsbrief in het bijzonder bereik je door doorzettingsvermogen, je aan je systeem te houden en er een gewoonte van te maken’

Kost dat tijd?
Ja.
Veel tijd?
Als je het systeem in de vingers krijgt, steeds minder. Bovendien wordt je content steeds beter en wordt die steeds succesvoller.
Daarom zeg ik ook dat je je contentmarketing moet behandelen als een business.

Succesvolle bloggers, vloggers en… maken tijd, omdat het systeem werkt.

De aanhouder wint.

Maak deze 2 afspraken met jezelf en je bent aardig op weg naar content die een serieuze duit in het zakje doet van je bedrijfsresultaten. Maar je hebt ook een paar instrumenten nodig, die je helpen het vol te houden, fijn te slijpen waar nodig en dat succes zelf te ervaren. Ik had het er al even over…

Criterium 3. Creëer jouw contentsysteem

De meest succesvolle content is gecreëerd door het bouwen en volgen van een systeem. Jij wilt tenslotte zoveel mogelijk tijd besparen én resultaat zien. Een contentsysteem helpt je aan uitstekende resultaten:

  • je branding en een groeiende naamsbekendheid
  • een netwerk dat zich steeds verder uitbreidt
  • een bereik dat steeds verder buiten jouw netwerk reikt
  • je naam als deskundige op het gebied van…
  • leadgeneratie en als je het goed doet trek je diegenen aan, die jij wilt
  • meer kennis over de behoefte van je doelgroep
  • uitbreiding van je eigen kennis, wat bovenstaande voordelen bevordert.

Dat contentsysteem bouw je op met de volgende elementen:

1. Op koers varen

Weet jij waar je naartoe wilt? Meet je de resultaten? Zo niet, hoe weet je dan dat je terechtkomt op een plek waar het goed toeven is?

Door een plan te maken, hoe eenvoudig ook.
Daarmee begin je met je bedrijfsdoel(en) en afgeleid daarvan je contentdoel(en).

Je contentdoel kan een mix zijn van bij voorbeeld onderstaande, algemeen gestelde doelen:

naamsbekendheid
vindbaarheid
zichtbaarheid
expertstatus
bewustwording
en uiteindelijk… verkoop.

De invalshoek van je blog, vlog, podcast of nieuwsbrief bepaalt hoe. Wil jij informeren, inspireren, motiveren of instrueren?

Zo grijpen de contentdoelen in elkaar:

  • de naam als ‘autoriteit’ krijg je door naamsbekendheid en te tonen wat je kunt, weet en doet. En waarom
  • naamsbekendheid krijg je door zichtbaarheid, dus vindbaarheid. En een groeiende groep fans, die aanhaakt omdat je wat te melden heb. En dat heeft weer te maken met die expertstatus
  • zichtbaarheid en vindbaarheid hebben weer te maken met Google, met de regelmaat van het bloggen en de relevantie van de inhoud. En met het delen van je boodschap met je netwerken, die hem vervolgens verder verspreiden
  • je verkoop is weer gerelateerd aan het laten zien van wat je kunt, weet, doet, vindt en een sterke call to action. En wederom het verspreiden van je content.

Maar… je content brengt je meer dan dat:

  • je hebt contact met je doelgroep, waardoor je beter en sneller achterhaalt wat er zoal speelt. Daar kun jij weer gemakkelijk op in spelen
  • tijdens het schrijven ontdek je snel wat je in huis hebt en wat je nog onderzoeken/leren moet. Je wordt een spiegel voorgehouden
  • door onderzoek en training leer jij steeds bij, waardoor jij nog meer kennis en kunde vergaart en dus verspreiden kunt. Je vergroot je expertstatus en helpt je klanten steeds beter.

Bij elke blog, vlog, podcast en nieuwsbrief kun je een andere insteek hebben. Zo kun je gaan voor het creëren van bewustwording door mensen aan het denken te zetten met een stelling, die je uitlegt, terwijl je in de volgende blog een instructie geeft over een speciale toepassing van je product.

Hoe beter jij weet wat jij wilt bereiken, des te beter worden je artikelen, video’s, luisterblogs en mailingen. Weten waar je naartoe wilt, geef je een richting en een stuur. Blijk je uit koers te raken, dan kun je gemakkelijker bijsturen en dat is nodig als je succes wilt hebben met je blog.

2. Je doelgroep bepalen

Wie zoekt naar de oplossing(en) die jouw bedrijf biedt? Om dat te bepalen, zoek je uit wie behoren tot jouw beste klanten en waarom. Ik heb eerder een artikel gewijd aan de stappen die je volgt om te bepalen wie tot deze groep mensen behoren.

Contenttip
Bedien jij meerdere doelgroepen, dan lijkt het soms moeilijker om een content te creëren, die al je doelgroepen aanspreekt. Ik maak het simpel voor je: content creëren voor alle doelgroepen tegelijkertijd hoeft ook niet. Je kunt rustig een artikel schrijven, video maken of cd vullen speciaal voor een van je (sub)doelgroepen. Segmenteer bovendien je nieuwsbrief, zodat mensen elke keer voor hen relevante informatie ontvangen.

3. Content creatie: je frequentie en planning

Hoe sneller je succes wilt, des te belangrijker je mix van kwaliteit leveren en je frequentie is. Kwaliteit staat hierbij voorop. Een blog, video of… waarmee je aan de oppervlakte blijft, halve informatie geeft of vooral gericht bent op promotie werkt averechts.

Resultaten uit mijn eigen contentstrategie

Ik hanteer al jaren een contentstrategie. Deze verander ik voortdurend mee met de ontwikkelingen om goed resultaten te blijven halen. Dit zijn mijn bevindingen anno 2019:

  1. Hoewel de vlog/video en podcast terrein lijken te winnen, is de blog nog altijd even succesvol in te zetten als voorheen
  2. Is mijn blog van minder kwaliteit dan mensen gewend zijn, dan stopten ze me te volgen. Het aantal uitschrijvingen op mijn nieuwsbrief stijgt als ik kwalitatieve hoogstandjes en relevante onderwerpen loslaat. Zodra ik inzet op waarde, groeien mijn resultaten weer. Mensen die ooit afgehaakt waren, haakten echter zelden weer aan. Dat is zonde
  3. Een superrelevante blog werd goed gelezen, ook als het om een monsterblog ging. De gemiddelde tijd per pagina steeg van bijna 2 naar ruim 3 minuten
  4. De kracht zit hem in de variatie. Ik zet meer gratis weggevers in, gecombineerd met de diverse blogtypen en varieer in mijn berichten op LinkedIn, hét socialmediakanaal voor mijn business. Mijn bereik groeit 2 x zo snel als een jaar geleden, ondanks dat LinkedIn het steeds moeilijker maken dat bereik vast te houden. Ik blijf testen wat het beste werkt.

Conclusie
Regelmaat aanbrengen is dus een must voor een succesvolle blog, vlog, podcast en nieuwsbrief, maar hoeveel tijd heb jij? Een blog van 700 – 1100 woorden vergt al snel een halve dag. Nou kun je een blog schrijven gemakkelijk opsplitsen in 4 x 1 uur, maar een video of podcast geven minder ruimte.

Consistentie gaat voor. En kwaliteit is cruciaal. Vlak frequentie echter niet uit. Content heeft een langere adem nodig, zoals ik al beschreef, maar wie regelmatig content creëert, heeft meer kans van slagen. Combineer consistentie, kwaliteit en frequentie dus voor de allerbeste resultaten.

Blok in je agenda vaste tijden af, bij voorkeur een tijdstip om informatie te verzamelen, onderzoek te doen en je concepttekst te schrijven en een tijdstip voor de definitieve versie en het plaatsen/plannen van je blog.

Verandering van spijs doet eten. Maak dus een mix van content: een blog, vlog, podcast en nieuwsbrief. Combineer deze met bij een gratis korte training, een scan en andere content en wissel ze af.

4. De juiste onderwerpen

De juiste onderwerpen bevatten de thema’s waar je doelgroep mee worstelt of naar op zoek is om het leven en/of werk beter, leuker, gemakkelijker, goedkoper, enzovoort te maken.

Zoals ik hierboven al schreef, is superrelevante en interessante informatie even belangrijk als frequentie. Mensen hebben echter liever eens in de 2 weken echte hulp en inspiratie dan eens in de week ‘een stukje’ die hen maar half op weg helpt.

Interesse wekken begint echter bij je onderwerp en je invalshoek.

Doen!: sluit je content zo vaak mogelijk af met een call to action. Dat kan een vraag zijn, waarop mensen reageren kunnen, of een uitnodiging om je aanbod te bekijken. Je aanbod sluit je opnieuw af met een call to action in de vorm van een prikkelende uitnodiging om iets te doen.

5. Je trekpleister

Je hebt een strategie nodig om je content onder de aandacht van je doelgroep te brengen. Tekst staat namelijk stil en is zwijgzaam. Je kunt nog zo goed zijn in je content creatie, wanneer je verder niets doet, gebeurt er ook weinig en dat is zonde van je tijd en inspanning.

Jij wilt een groeiende groep fans en ambassadeurs. En kopers. En andere partijen.

Trekpleistertips
Deel je geschreven of ingesproken artikel of video op je socialmediakanalen en herhaal dat na een tijdje. Varieer in het type berichten, met en zonder link waar mogelijk.
Zet je blog op LinkedIn (Pulse) en plaats die onder Uitgelicht (Featured in de Engelstalige versie).
Creëer een verzamelpagina op je website en zet deze link in de bio van je Instagramaccount.
Zet de link naar je content in de ondertekening van je e-mail.
En in je nieuwsbrief, je e-book, training, checklist en andere content die je creëert.

Een paar laatste blogtips voor succes

Volg je dit systeem, dan heb je goede resultaten in minder tijd en met steeds minder inspanning dan jij wellicht inschat. Ik zie het bij mijzelf en bij mijn klanten. Ik zet het systeem altijd in. Zodra ik het loslaat, lopen de resultaten terug.

Dus wil jij een succesvolle blog, ga er dan voor!

Geschreven door Esther van Vondel in opdracht van That’s Marketing!

AboutKevin Schuyffel
Ik ben Kevin Schuyffel en ik ben eigenaar van That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven). Wil jij meer halen uit je huidige klantenbestand of nieuwe klanten werven met behulp van e-mailmarketing? That’s Mail! is dé tool op het gebied van e-mailmarketing! Overtuigd? Probeer ons dan 30 dagen gratis uit!