Nieuwsbrieven versturen met Mailchimp

Schuyffel 18 maart 2021 0 Comments

Nieuwsbrieven versturen met Mailchimp? Let op!

Veel ondernemers maken gebruik van Mailchimp om e-mails en nieuwsbrieven te versturen naar hun klanten en relaties. Een hele goede keuze natuurlijk, want wist je dat maar liefst 91% van de mensen hun mailbox dagelijks opent?

Echter zijn helaas weinig ondernemers op de hoogte van de wijze waarop Mailchimp de gegevens verwerkt. Dit brengt problemen met zich mee als rekening gehouden moet worden met de geldende privacywetgeving: AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). In deze blog vertellen wij je hier meer over en waarschuwen wij je graag voor het gebruik van Mailchimp.

“Alle gegevens die ervoor kunnen zorgen dat een persoon identificeerbaar is, vallen onder ‘persoonsgegevens’. Zo kan een combinatie van een naam met een e-mailadres (zakelijk én privé) ervoor zorgen dat een e-mailadres ook een persoonsgegeven is en in dat geval onder de privacywetgeving valt.”

Wat is ‘AVG’?

Om duidelijk te maken waarom het werken met Mailchimp in overtreding is met de geldende privacywetgeving in Europa, leggen wij je graag eerst uit wat precies die wet inhoudt. AVG staat voor ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’. Sinds 25 mei 2018 is deze privacywetgeving van toepassing binnen heel Europa en dus ook Nederland. Deze wetgeving zorgt er onder andere voor dat organisaties meer verantwoordelijkheden hebben met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens. Denk hierbij aan iemands naam, adres en woonplaats. Dit zijn slechts algemene voorbeelden. Alle gegevens die ervoor kunnen zorgen dat een persoon identificeerbaar is, vallen onder ‘persoonsgegevens’. Zo kan een combinatie van een naam met een e-mailadres (zakelijk én privé) ervoor zorgen dat een e-mailadres ook een persoonsgegeven is en in dat geval onder de privacywetgeving valt. Iedere organisatie die dergelijke persoonsgegevens in bezit heeft, zal na moeten gaan of zij de informatie op de juiste wijze verwerken. Je kunt hier een checklist vinden om dit te controleren.

De boetes die uitgedeeld mogen worden bij het overtreden van deze wetgeving kunnen oplopen tot wel 20 miljoen euro.

Gebruik van Mailchimp

Nu duidelijk is dat de verwerking van persoonsgegevens cruciaal is, brengt dat ons tot hét onderwerp van deze blog: Mailchimp. Mailchimp biedt een e-mailsysteem waarmee men nieuwsbrieven en e-mails kunt maken en versturen. De gebruiker kan simpelweg een template selecteren en vervolgens met behulp van de ‘drag-and-drop’-functie gemakkelijk de nieuwsbrief aanpassen naar wens. Klinkt ideaal, toch?

Helaas is Mailchimp absoluut niet ideaal als je wilt voldoen aan de geldende wetgeving en geen risico wilt lopen. Onlangs heeft een Duitse toezichthouder geoordeeld dat Mailchimp niet voldoet aan de privacywetgeving van de EU, omdat door gebruik van Mailchimp e-mailadressen worden doorgegeven buiten de EU. Mailchimp verwerkt de gegevens namelijk op servers die zich bevinden in de Verenigde Staten. De wetgeving die daar geldt, stelt dat bijvoorbeeld inlichtingendiensten toegang kunnen hebben tot deze persoonsgegevens en dit is in strijd met de geldende Europese privacywetgeving. Tot voor kort bood het ‘EU-VS Privacy Shield’ een oplossing voor dit probleem, echter is deze recent ongeldig verklaard. Contracten met Mailchimp zijn nog wel geldig, mits er een gelijkwaardig beschermingsniveau als die van de EU gegarandeerd kan worden. Is dit niet het geval? Dan is het gebruik van Mailchimp in overtreding van de AVG.

Wat nu?

Gebruik jij Mailchimp of sta je op het punt om e-mailmarketing in te zetten? Denk hier dan goed over na en oriënteer je goed. Het is altijd prettiger om problemen te voorkomen dan ze achteraf op te moeten lossen, met alle (financiële) gevolgen van dien. Er bestaan uitstekende Nederlandse e-mailsystemen met Nederlandse servers die exact hetzelfde of zelfs meer dan Mailchimp kunnen. Deze systemen zorgen ervoor dat je je kunt focussen op hetgeen dat voor jou belangrijk is, namelijk het versturen van mooie en doeltreffende e-mails. Doordat de servers zich in Nederland bevinden, voldoen zij aan de Europese privacywetgeving. Dat werkt een stuk prettiger als het aankomt op het voldoen hieraan.

Wil je meer weten over deze Nederlandse e-mailsystemen? Klik dan hier.

AboutKevin Schuyffel
Ik ben Kevin Schuyffel en ik ben eigenaar van That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven). Wil jij meer halen uit je huidige klantenbestand of nieuwe klanten werven met behulp van e-mailmarketing? That’s Mail! is dé tool op het gebied van e-mailmarketing! Overtuigd? Probeer ons dan 30 dagen gratis uit!