Starten met e-mailmarketing: waarom?

Schuyffel 1 mei 2021 0 Comments

Iedere ondernemer onderhoudt graag contact met zijn klanten en relaties, maar hoe kun je dit het beste doen? Wij hebben het antwoord: e-mailmarketing. Ben jij nog niet begonnen met het inzetten van e-mailmarketing binnen jouw business of twijfel je nog? Lees dan verder!

Waarom e-mailmarketing?

E-mail als marketingkanaal heeft zich al jaren bewezen als effectief marketinginstrument. Niet alleen kun je jouw boodschap versturen naar al jouw relaties en klanten, maar je kunt ook nog eens nauwkeurig meten wat de effectiviteit van jouw marketingkanaal is. Vervolgens kun je met deze informatie je e-mailcampagnes, nieuwsbrieven en andere creatieve invullingen van e-mailmarketing verder toespitsen op jouw ontvangers. Klinkt goed, toch?

Optimaliseren van jouw e-mails

Nadat je bent begonnen met e-mails versturen, is de belangrijkste vervolgstap het optimaliseren ervan. In het begin zul je natuurlijk vooral het systeem willen ontdekken en e-mails willen versturen, maar ook hieruit kun je een heleboel informatie halen. Je kunt namelijk allerlei factoren meten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

• Wie heeft jouw e-mail geopend?
• Hoe vaak is jouw e-mail geopend?
• Hoeveel mensen hebben geklikt op een link in jouw e-mail?
• Welke link is het meest aangeklikt?

Vervolgens kun je jouw toekomstige e-mails gaan optimaliseren door bijvoorbeeld specifieke onderwerpen alleen te versturen naar de groep mensen die hierin geïnteresseerd zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in het e-mailmarketingsysteem e-mailadressen in een groep te plaatsen van mensen die al eerder een e-mail over een soortgelijk onderwerp geopend hebben of op een link in deze e-mail geklikt hebben. Door te optimaliseren neemt de effectiviteit van e-mailmarketing binnen jouw business toe en levert het nog meer op. Ideaal, toch?

Marketing automation

Met een goed e-mailmarketingsysteem kun je nog veel meer dan alleen e-mails verzenden. Je kunt je ‘marketing automation’ gaan inrichten. Praktisch gezien betekent dit dat e-mails zichzelf automatisch versturen zodra een bepaalde situatie zich voordoet. Een eenvoudig en bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een verjaardagsmail. Doordat het bedrijf beschikking heeft over informatie als de geboortedatum en het e-mailadres, kunnen zij instellen dat ieder jaar een verjaardagsmail verstuurd wordt.

Natuurlijk kun je deze ‘marketing automation’ nog veel complexer aanpakken en hier volledige campagnes op instellen. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat wanneer een ontvanger op een specifieke link in een eerdere e-mail heeft geklikt, hij of zij automatisch opgenomen wordt in een mailinglijst van een bepaalde e-mailcampagne. Vanuit hier kunnen vervolgens meer relevante e-mails gestuurd worden, waardoor kans op ‘conversie’ (lees: bijvoorbeeld het openen van e-mails en klikken op links in e-mails) groter wordt.

Data of enthousiasme?

Data is interessant, nuttig en leuk, maar hoeft niet leidend te zijn binnen jouw e-mails. Je kunt natuurlijk ook gewoon enthousiast zijn over een gebeurtenis binnen jouw bedrijf zoals de introductie een nieuw product of dienst. Natuurlijk wil je dit graag delen met al jouw relaties en klanten en e-mailmarketing leent zich hier uitstekend voor. Schrijf een ‘dedicated nieuwsbrief’ waarin je specifiek schrijft over hetgeen jij graag wilt vertellen aan jouw ontvangers. Zo kun je iedereen in één eenvoudige stap op de hoogte brengen van alle leuke en interessante gebeurtenissen.

Benieuwd waar je allemaal op moet letten bij het schrijven van jouw eerste nieuwsbrief?
Klik dan hier!

AboutKevin Schuyffel
Ik ben Kevin Schuyffel en ik ben eigenaar van That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven). Wil jij meer halen uit je huidige klantenbestand of nieuwe klanten werven met behulp van e-mailmarketing? That’s Mail! is dé tool op het gebied van e-mailmarketing! Overtuigd? Probeer ons dan 30 dagen gratis uit!